Ο λόγος στους πολίτες
Επικοινωνία

Το σκάνδαλο της μαριχουάνας στην σύγχρονη Ελλάδα

ΓΡΑΠΤΑ 2016-06-30 16:29:19 Από: decrypte news
Image

Γιατί είναι σκανδαλώδες να διώκεται και να καταδιώκεται η χρήση, η καλλιέργεια και η εμπορία της κάνναβης.

Άπειρες μελέτες και σοβαροί επιστήμονες από όλο τον κόσμο έχουν καταδείξει ότι η κάνναβη σε γενικές γραμμές είναι πολύ λιγότερο επικίνδυνη από το απλό τσιγάρο και από το αλκοόλ και ιστορικά, δεν έχει καταγραφεί ποτέ κανένας θάνατος από χρήση κάνναβης. Αντίθετα, χρησιμοποιείται από αρχαιοτάτων χρόνων στη θεραπεία διάφορων παθήσεων, καθώς καταπραΰνει και ανακουφίζει από τους πόνους τον ασθενή.

Αυτό όμως έρχεται σε αντίθεση με τα συμφέροντα γιατρών και φαρμακοβιομηχανιών και από τη δεκαετία του 1930 περίπου ξεκίνησε μια εκστρατεία κατασυκοφάντησης του φυτού αρχικά στις ΗΠΑ και υπό τις διαταγές των ΗΠΑ και σε ολόκληρο τον κόσμο. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να δημιουργηθεί ένα παραεμπόριο και μια παραοικονομία γύρω από τη διακίνηση και καλλιέργεια της κάνναβης με τεράστια κέρδη, αλλά και να δημιουργηθούν ολόκληρες στρατιές αστυνομικών, δικηγόρων και δικαστών, που υπάρχουν εξαιτίας ακριβώς αυτής της απαγόρευσης του φυτού και να δημιουργηθούν ακόμα και ιδιωτικές φυλακές για τους παράνομους χρήστες.

Η άγνοια όμως κάποτε τελειώνει και η παραπληροφόρηση δεν μπορεί να συνεχίζεται σήμερα, στις μέρες του internet που η αλήθεια δεν μπορεί πλέον να κρυφτεί, ή να αλλοιωθεί. Αλλά και πολύ πριν το internet, στην Ολλανδία, οι χρήστες απαίτησαν να έχουν το δικαίωμα στη χρήση και οι αρχές έδειξαν ένα κάποιο είδος ανοχής, που τελικά απέφερε τεράστια κέρδη σε όλους, τόσο λόγω της χρήσης και της πώλησης στα λεγόμενα coffeshops που πουλάγαν κάνναβη, όσο και από τον τουρισμό που έφερνε σε αυτή την κρύα χώρα, η κάνναβη.

Φτάνοντας στο σήμερα, ένας μεγάλος αριθμός πολιτειών των ΗΠΑ έχει νομιμοποιήσει την κάνναβη είτε για θεραπευτική, είτε για ψυχαγωγική χρήση, είτε και τα δύο και αυτές τις μέρες θα ψηφίσουν οι πολίτες της Καλιφόρνια αν θέλουν να νομιμοποιήσουν την κάνναβη για ψυχαγωγική χρήση. Ενώ πριν από 2-3 χρόνια περίπου επιτράπηκε η χρήση και η καλλιέργεια κάνναβης για προσωπική χρήση στην Ουρουγουάη.

Οι πολιτείες των ΗΠΑ, όπως η Ουάσιγκτον και το Κολοράντο που νομιμοποίησαν τη χρήση εδώ και κάποια χρόνια, έδειξαν κέρδη από τους φόρους που προήλθαν από την πώληση κάνναβης, αρκετών δις δολλαρίων το χρόνο.

Στον παράλογο κόσμο της Ελλάδας όμως τα πράγματα παραμένουν αξιοσημείωτα στάσιμα σε αυτό το θέμα και παρόλο που η χώρα βρίσκεται κάτω από τις χειρότερες οικονομικές συνθήκες που έχει βρεθεί ποτέ από την ίδρυσή της ως κράτος, οι αρχές και η πολιτεία κωφεύουν ως προς τα κέρδη που θα απέφερε η νομιμοποίηση της κάνναβης στη χώρα μας από τον τουρισμό γενικά και τον τουρισμό για λόγους υγείας καθώς θα μπορούσαν φτιαχτούν σανατόρια για ασθενείς που η κάνναβη και τα παράγωγά της, έλαια στην προκειμένη περίπτωση, θα τους βοηθούσε στην ασθένειά τους. Αν και ψηφίστηκε πρόσφατα ένας νόμος που επιτρέπει και στη χώρα μας την καλλιέργεια κλωστικής κάνναβης, αναγκαστικά γιατί ήταν οδηγία της ΕΕ, ωστόσο τα κίνητρα που δίδονται έστω και γι αυτό δεν είναι και τα πιο αξιόλογα για να στραφεί μεγάλο μέρος του αγροτικού κόσμου σε αυτές τις καλλιέργειες και φαίνεται να ευνοεί κυρίως τους μεγαλοϊδιοκτήτες αγρότες, δηλαδή αυτούς που έχουν πολλά στρέμματα στην κατοχή τους. Ο μικρός όμως αγρότης με λιγότερα από 4 ας πούμε στρέμματα, δεν βλέπει κέρδος από μια τέτοια καλλιέργεια. Αν όμως ο μικρός αγρότης, ακόμα και με 1 στρέμμα καλλιεργούσε κάνναβη για θεραπευτικούς και ψυχαγωγικούς σκοπούς, θα έβγαζε κέρδος και θα γλίτωνε από πολλούς μπελάδες που μπορεί να έρθουν είτε από την καταστροφή της σοδειάς του από ακραία καιρικά φαινόμενα, είτε από την πώληση του προϊόντος της σοδειάς του σε τιμές κόστους. Γιατί η κάνναβη, δεν θέλει ούτε κόπο, ούτε φοβάται τα ακραία καιρικά φαινόμενα και ακόμα κι αν μια φορά στα 10 χρόνια χάσει μια σοδειά του, αν είναι λίγο έξυπνος, μπορεί να κάνει το χωράφι του θερμοκήπιο και να βγάζει 3 και 4 σοδειές το χρόνο.

Για ποιόν λόγο προτιμούν οι ελληνικές αρχές και το ελληνικό κράτος να ανέχονται τις μαφίες και την εισαγωγή κακής ποιότητας κάνναβης από την Αλβανία κυρίως και να αφήνουν τόσο χρήμα να φεύγει έξω από τη χώρα αφορολόγητο και μαύρο και να πηγαίνει στις τσέπες άλλων κρατών, είναι φαινομενικά ανεξήγητο, ενώ μια πιθανή εξήγηση θα ήταν ότι κάποιοι τα παίρνουν χοντρά από αυτή τη συνεχιζόμενη και παράλογη απαγόρευση και όπως και σε τόσα άλλα θέματα που οδήγησαν την Ελλάδα στην άθλια κατάσταση που βρίσκεται τώρα, δεκάρα δε δίνουν για το που θα οδηγήσει η κρίση τους συμπολίτες τους, αρκεί αυτοί να έχουν τα περισσότερα χρήματα και να νιώθουν "αρχηγοί" της "φυλής" τους ή της συμμορίας τους. Αλλά όπως και σε όλα τα άλλα θέματα δε φταίνε μόνο αυτοί που κυβερνάν, φταίει και ο λαός και στο θέμα μας ο χρήστης της κάνναβης που νομίζει ότι η δήθεν "παρανομία" του τον κάνει κάτι παραπάνω από τους μη χρήστες και "μάγκα".
Σχολιάστε τη δημοσίευση

Το όνομά σας

Κείμενο

Email (Δεν θα φαίνεται πουθενά)

Η ιστοσελίδα σας (Προαιρετικό)